De auteur aan het woord – Roos Hanemaaijer

Liefste lezers,

Deze maand is het in “De auteur aan het woord” de beurt aan Roos Hanemaaijer. Zij schreef twee boeken over een thema dat me nauw aan het hart ligt, namelijk mentale problemen. Het lijkt ondertussen al een vorig leven, maar voor ik chronisch pijnpatiënte werd, werkte ik als psychomotorisch therapeute en ergotherapeute in het Centrum voor Kinderpsychiatrie in Hasselt. Daar besefte ik elke dag hoe belangrijk het is om te praten over de problemen waar je mee zit. Als je een been breekt, dan is hulp zoeken aanvaardbaar, maar als je emotionele centrum in je hoofd breekt, dan plots niet meer? Het is te absurd voor woorden. Ik ben auteurs zoals Roos ontzettend dankbaar om dit thema uit de taboesfeer te halen. Het is nu hoog tijd om haar aan het woord te laten.

Hallo,
Ik ben Roos en wil jullie graag iets vertellen over mijn twee bijzondere boeken. De eerste is een roman voor volwassenen en de ander is een kinderboek. Toch hebben ze één gemeenschappelijk thema; taboes doorbreken rondom depressie bij ouders. Mijn roman is gebaseerd op mijn eigen verhaal als depressieve moeder, veroorzaakt door mijn perfectiedrang. Het kinderboek maakt depressie begrijpelijk middels een metafoor van een donderwolk en laat zien hoe belangrijk het uiten van emoties is voor kinderen. Nieuwsgierig? Hieronder vertel ik per boek nog wat meer en vind je een uniek luisterfragment!

Geen weg meer terug


Dit boek gaat over Anna, maar is voor 80% autobiografisch. Anna is een prachtige vrouw, verloofd en zwanger. Het leven lacht haar toe. Maar als ze niet meer voldoet aan de eisen van haar omgeving, valt ze door de mand. Ze wordt gedwongen om een andere weg te kiezen, maar is dat de juiste? In het boek volgen we Anna in haar worsteling met haar perfectionisme, dat zo sterk is dat je het eerder perfectiedrang kan noemen. Ze put zichzelf uit en kan daardoor niet meer de moeder zijn die ze wil zijn. Ze is ontzettend streng voor zichzelf, wat de situatie alleen maar erger maakt. Op een gegeven moment komt ze op een kantelpunt en moet ze kiezen.
Luister naar het onderstaande fragment uit het boek en ontdek of ze de juiste keuze maakt:


Wil je meer weten over dit boek? Ga dan naar: https://perfectiedrang.nl/roman-geen-weg-meer-terug/

‘De donderwolk van grote beer’

Tot grote schrik van zijn huisgenoten blijkt grote beer een donderwolk te hebben. Wat moeten zijn vriendjes doen om hem te helpen?
Met dit kinderboek maken ervaringsdeskundigen Roos en Esther depressie voor kinderen begrijpelijk. Met de drie knuffelvriendjes in het verhaal kunnen kinderen zien hoe elk van hen op een andere manier omgaat met de depressie. Waarbij de nadruk ligt op het durven uiten van emoties en het niet overnemen van de zorgende rol in het gezin. In het verhaal wordt de term depressie niet gebruikt, maar wel de metafoor van een donderwolk.
Connie’s boekenblog omschrijft het verhaal als: ‘een verhaal over een moeilijk onderwerp waarbij er veel aanknopingspunten zijn om met kinderen te praten. Zeker een boek met een verdrietig onderwerp, maar ook een liefdevol en hoopvol boek dat handvaten geeft om er als een kind mee om te kunnen gaan als je te maken krijgt met een depressieve volwassene. Knap, invoelend gedaan, zonder het te zwaar te maken.’
Wil jij erachter komen of je het hiermee eens bent? Luister dan naar het volgende fragment:

Het boek is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar. Om het boek te bestellen ga je naar: https://www.droomvalleiuitgeverij.nl/product/de-donderwolk-van-grote-beer/

7 reacties

Plaats een reactie