De auteur aan het woord – Aysline McGrath

Liefste lezers,

Ook deze maand komt er een auteur aan bod die ik via Facebook heb leren kennen. Aysline schrijft thrillers, new adult romans en kortverhalen. Het is voor mij heel erg fijn om nieuwe auteurs te leren kennen die telkens weer hele andere verhalen vertellen. Ik hoop dat jullie hier net als ik elke maand weer van genieten.

Aysline McGrath, een pseudoniem van een Vlaamse auteur, is geboren en opgegroeid in Mechelen. Sinds 2007 is ze woonachtig in het Waasland, getrouwd en heeft ze een zoontje van bijna zes jaar.  Dit jaar maakte ze haar thrillerdebuut met Stil Schot, het eerste deel van de Incendium serie.

Aan dit boek heeft Aysline jaren gewerkt. Niet alleen omdat alle plotlijnen en personages op het einde samen moeten komen, maar omdat Incendium een eerbetoon is aan haar overleden vader.

Hij was een grote fan van actiefilms gevuld met intriges en plotwendingen. De personages die in Incendium tot leven komen, leefden al langer in haar hoofd en toen uiteindelijk ook het plot duidelijk werd, is Aysline beginnen schrijven. 

Vlak voor de zomer van 2023, in hetzelfde jaar, verscheen haar nieuwste boek ‘Hou me verborgen’. Ditmaal een New Adult met Feelgood ingrediënten. Een heel ander genre dan de Incendium reeks. Aysline geeft toe dat het schrijven van dit boek niet makkelijk was. Enerzijds door het overstappen van het thrillergenre naar een romantisch verhaal, maar ook om de emoties en de dynamiek tussen de twee hoofdpersonages goed tot uiting te brengen op papier. Riva en Alexander hebben andere persoonlijkheden, waardoor het soms moeilijk was om de innerlijke dialoog uit te schrijven. 

Hoewel ze, tijdens het schrijven, Hou me verborgen een paar keer wilde opgeven, is ze trots dat ze het niet heeft gedaan. Het boek wordt goed ontvangen door het leespubliek en Aysline voelde zich gesteund door de uitgever om het verhaal van Riva en Alexander af te werken. 

Waar Incendium helemaal fictie is, komt er in ‘Hou me verborgen’ een klein deel waarheid in geslopen. Riva vecht haar hele leven al tegen een angststoornis en wordt snel overprikkeld. Aysline zelf kan moeilijk tegen lawaai en sterk licht. Deze ervaringen heeft ze gebruikt om Riva tot leven te brengen en diepgang te geven. Zelf moet ze ook niet denken aan een leven in de spotlights. 

Aysline is altijd bezig met verhalen en personages te verzinnen. Dit om deels te ontsnappen aan het chaotische leven dat het zorgen voor een autistisch zoontje met zich meebrengt. Schrijven is voor haar therapie; wanneer ze schrijft, wordt haar hoofd leeg en kan ze zich beter concentreren op werkgebied. Door de weinige slaap (haar zoontje heeft een slaapprobleem) werkt haar brein soms overuren waardoor er steeds nieuwe personages en verhaallijnen opduiken. 

Momenteel zit ze ook niet stil; naast haar werk als HR consultant, is Aysline aan het tweede deel van Incendium aan het schrijven en aan een nieuw feelgood verhaal ‘De wereld van Tobias’. Die laatste is het moeilijkste dat ze ooit gaat schrijven. Hoewel 80% fictie is, is er veel gebaseerd op eigen ervaringen. Het boek gaat over Tobias, een autistisch non-verbaal jongetje van 8 jaar, en zijn ouders die er alles aan doen om hem de juiste zorg te geven. 

Ook werkt ze aan een kortverhaal gebaseerd op Alice in Wonderland dat volgend jaar zal verschijnen in een bundel. 

Je kan Aysline McGrath haar schrijfavonturen volgen op Instagram, of via haar website:  aysline-mcgrath.be

Andere e-books:

Deze auteurs kwamen eerder al aan bod:

Terug