Zomerlezen: Verdwijnboeken

Tijdens het zomerlezen inspireren we jullie elke week met verschillende boeken binnen een thema. Er is voor elke leeftijdscategorie wat wils. Alle boeken die ik voor jullie selecteerde, zijn te vinden in de bibliotheek. Deze week gaan we aan de slag met boeken waarin je uren lang kan verdwijnen.

Dit is, denk ik, het meest persoonlijke thema dat er tussen zit. De boeken waarin ik helemaal kan verdwijnen, zijn boeken met verhalen uit andere werelden of andere tijden, met spannende raadsels of met veel magie. Deze boeken waarin ik, mijn vriendinnen of mijn kinderen verdwijnen, zijn misschien geen verdwijnboeken voor jullie. Toch waag ik de sprong en stel ik mijn favorieten aan jullie voor.

Peuters en kleuters Voorleesboeken

In deze rubriek vind je deze week geen prentenboeken terug, maar iets dikkere voorleesboeken. Ik heb erg leuke herinneringen aan deze voorleesboeken uit mijn eigen kindertijd of uit die van mijn jongens.

Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek

Dit voorleesboek staat vol met verhalen en gedichten over de bekendste figuren van Annie M.G. Schmidt.

Ik geniet er ontzettend van om voor te lezen uit dit boek. Je kan de rijmpjes en de teksten gewoon steeds blijven voorlezen, zo leuk zijn ze om te horen.

Avonturen in het heksenbos – Paul van Loon

De 18 korte verhaaltjes uit dit boek gaan over Foeksia, een jong heksje dat al goed kan toveren, maar soms draait het wel eens anders uit dan ze verwacht had. Misschien kan je het wel omschrijven als toveronhandigheid? Hierdoor belandt Foeksia in de meest doldwaze avonturen die de fantasie van iedereen kunnen prikkelen.

Het grote voorleesboek voor stoere jongens: Ridders, dino’s en piraten

Dit boek is een verhalenbundel waarin je verhalen kan vinden van verschillende superbekende* kinderboekenauteurs zoals Astrid Lindgren, Annie M.G. Schmidt, Dagmar Stam, Toon Tellegen en nog veel meer anderen.

De thema’s waarover de verhaaltjes gaan zoals graafmachines, indianen, monsters, … spreken volgens de titel vooral jongens aan, maar laat dit je niet tegenhouden om deze leuke verhaaltjes ook aan meisjes voor te lezen.

*Ken je deze auteurs toch nog niet? Blijf dan zeker deze blog volgen, want ze zullen gegarandeerd nog meer aan bod komen.

Vos en Haas: Het grote voorleesboek – Sylvia Vanden Heede

De boeken van Vos en Haas heb ik, toen de jongens nog klein waren, zeer veel voorgelezen. Vooral het verhaal “Vos en Haas op zoek naar koek” was hier een favorietje van ons viertjes.

Het leuke van dit boek is dat er wel 4 verhalen van Vos en Haas in staan, waaronder dus ook “Op zoek naar koek”.

6-10 jaar

Fantasia – Geronimo Stilton

De Fantasia boeken zijn een reeks dikkere boeken over de avonturen van Geronimo Stilton en zijn familie in de wondermooie droomwereld van Fantasia.

Ik heb ze zelf nog niet gelezen, maar mijn oudste zoon Tibo heeft ze allemaal verslonden. Hier kon hij enkele jaren geleden echt uren in verdwijnen, dus deze reeks moest er deze week echt bij.

De Fantasia reeks bestaat ondertussen al uit 17 delen van elk rond de 300 bladzijdes, dus qua uurtjes leesplezier kan dit al wel tellen.

De waanzinnige boomhut – Andy Griffiths en Terry Denton

Ook deze is een favoriet van mijn jongens en zo kwam De waanzinnige boomhut in deze lijst terecht. Dit boek zorgde ervoor dat Ward eindelijk de overstap maakte van alleen maar strips lezen naar ook boeken lezen.

Afgelopen februari kwam deel 12 uit en zoals elk jaar ligt die dezelfde dag nog bij ons op de salontafel.

Ik heb de eerste twee ook gelezen om nu eindelijk eens te weten wat ze er zo leuk aan vinden, maar mij spreekt het niet echt aan. Ik kan het alleen maar samenvatten als een heleboel onzin bij elkaar met fantasiekamers en -voorwerpen waarvan elk kind waarschijnlijk droomt dat ze bestaan. De illustraties vond ik leuker dan de tekst en daar kan je wel heel lang naar kijken om alle kleine, goed gevonden details te ontdekken. Een literair hoogstandje kan je dit zeker niet noemen, maar als het je kind aan het lezen krijgt, dan zou ik zeggen: Doen!

Eind juli gingen we met ons viertjes naar de Waanzinnige boomhut Doe-expo in Oostende. Wat we ervan vonden, lees je hier: https://ontdektdewereld.com/2023/08/02/expo-zoekt-creatieve-speurder-de-waanzinnige-boomhut-doe-expo/

Meer info over de expo vind je op https://www.fort-napoleon.be/nl/dewaanzinnigeboomhut

De zoete tovenaars: Het magische verbond – Tanja Voosen

Als buurmeisje Charlie plots begint te veranderen na het eten van een betoverd snoepje moet de sceptische Eline niet alleen gaan geloven in magie, maar ook op zoek gaan naar een tegengif.

In het geheime hoofdkwartier van de Zoete tovenaars zou ze meer informatie over dat tegengif kunnen vinden. De vraag is echter hoe je een geheim hoofdkwartier vindt en hoe je dat tegelijk geheim houdt voor de Vijand.

De kikkerbilletjes van de koning – Janneke Schotveld

Dit boek neemt je mee op een avontuurlijke reis door de fantasievolle rijken van de sprookjeswereld. Van hartverwarmende vertellingen tot spannende wendingen, elk verhaal heeft zijn eigen charme en verrassingen. Ontdek de kracht van vriendschap, moed en het geloof in jezelf terwijl je je verliest in de prachtige wereld die Schotveld heeft gecreëerd.

“De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes” is niet alleen een boek voor kinderen, maar ook voor volwassenen die willen genieten van een vleugje nostalgie en de verwondering van het sprookjesgenre willen herbeleven. Laat je meevoeren door de meesterlijke pen van Janneke Schotveld en beleef betoverende momenten die je nooit meer zult vergeten.

10-12 jaar

De ridders van de ronde keukentafel – Mark Tijsmans

Maak kennis met Siegfried en zijn vrienden, een groepje onwaarschijnlijke helden met een moedig hart. Samen bundelen ze hun krachten en trotseren ze angstaanjagende uitdagingen in de hoop een legendarische schat te vinden. Met humor, vriendschap en een flinke dosis avontuur beleven ze de meest fantastische en gevaarlijke momenten.

Gangsterschool- Kate Wiseman

Stel je voor: een school waar kinderen worden opgeleid tot echte gangsters. Maar wees gerust, dit is geen gewone school. Hier leer je de fijne kneepjes van het boevenvak, van ontsnappings-technieken tot het kraken van codes. Je maakt kennis met stoere personages die je met hun charme en durf zullen verbazen.

Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling

Dit is een boek dat waarschijnlijk iedereen al kent, maar als we het hebben over boeken waarin ik uren kan verdwijnen, dan moet dit gewoon in de lijst staan.

Hoewel ik het bij de leeftijdscategorie 10-12 jaar gezet heb, omdat het nu eenmaal ergens bij moet staan, is er voor Harry Potter geen echte leeftijdsgrens. Dit is een boek dat kan dienen voor jong en oud.

Nevermoor – Jessica Townsend

Bereid je voor om verliefd te worden op “Nevermoor”. Stap in de wonderlijke wereld van magie en ontdekking wanneer de 11-jarige Morrigan van de dood wordt gered door de geheimzinnige Jupiter North.

Ze belandt in Nevermoor, een wonderlijke stad waar niets is wat het lijkt. Hier ontdekt Morrigan haar eigen unieke talenten en begint ze aan een reis vol avontuur, vriendschap en zelfontdekking.

12-14 jaar

Lockwood & Co: De fluisterende schedel – Jonathan Stroud

Dit is het 2de boek in de Lockwood-serie. De geestenjagers Anthony, Lucy en George gaan verder in hun strijd tegen de ongewenste geestverschijningen die hun wereld teisteren.

Ik schreef al eerder over het eerste boek. Deze recensie kan je vinden op https://ontdektdewereld.com/2023/04/15/humor-en-griezelen-een-unieke-combinatie-in-lockwood-co/

De wonderlingen – Brian Selznick

Dompel jezelf onder in de prachtige illustraties en het meeslepende verhaal, dat zich afspeelt in twee verschillende tijdperken.

Joseph en Rose wonen in hetzelfde mysterieuze huis, elk in een andere eeuw. Beiden merken dat het huis geheimen met zich meedraagt en allebei zijn ze zo nieuwsgierig dat ze op zoek gaan naar zaken die het daglicht beter niet zien.

De sleutel van Sleedoorn – Kevin Sands

Het verhaal speelt zich af in het Londen van de 17e eeuw en volgt de jonge apothekersleerling Christopher Rowe, die bij de meesterapotheker Benedict Sleedoorn woont en werkt. Samen ontdekken ze dat een mysterieuze kracht een dodelijke ziekte verspreidt in de stad. Terwijl Christopher en meester Sleedoorn proberen de waarheid achter de ziekte te onthullen, raken ze verstrikt in een gevaarlijk web van samenzweringen, verraad en geheime genootschappen.

Vergelding – Tim Bowler

Het boek “Vergelding” van Tim Bowler is een spannende psychologische thriller voor jongvolwassenen. Het verhaal draait om de vijftienjarige Nicky, die door een onbekende persoon wordt achtervolgd.

Nicky woont in een afgelegen boerderij met zijn vader. Op een dag ontdekt hij dat zijn vader ernstig gewond is geraakt en dat er dreigende boodschappen op de muren van het huis zijn gekrast. Terwijl zijn vader in het ziekenhuis herstelt, begint Nicky een angstaanjagend kat-en-muisspel met de persoon die het op hem heeft gemunt.

Young adult

De Everless-serie – Sara Holland

Deze serie leende ik als e-book uit via cloud library. Lang, lang geleden in een land hier ver vandaan waarin tijd echt letterlijk geld is, weet Jules Ember na een dramatische gebeurtenis niet meer wie ze is en wat ze moet doen. Ze is zwakker dan ooit, maar tegelijk ook sterker. Jules is een typisch eigenwijs en onafhankelijk meisje dat je wel vaker in verhalen tegenkomt, maar ook zij zal hulp moeten aanvaarden. Al komt deze hulp niet van wie ze het verwacht had.

Het Hawthorne mysterie: De erfenis, De verloren erfgenaam, De laatste zet – Jennifer Lynn Barnes

Eén van mijn belangrijkste hobby’s is schaken. Ik heb al wel eventjes niet meer gespeeld, maar het schaken zal altijd in mijn bloed blijven zitten. Daarnaast hou ik van escape games. Beide hobby’s hebben gemeen dat het gaat om raadsels, problemen, uitdagingen, het zoeken naar de juiste oplossing, … Dit concept vind ik ook helemaal geweldig in verhalen.

Laat het Hawthorne-mysterie nu één groot raadsel zijn. Je zou het kunnen omschrijven als een spel van een machtige miljonair dat gespeeld wordt na zijn dood, al zijn de spelers niet bepaald blij om het spel te moeten spelen en zijn de mogelijke gevolgen groots.

De onderhuidse spanningen tussen de personages stralen gewoon uit het boek. Naast de vraag waarom Tobias Hawthorne juist het arme meisje Avery als erfgename aanduidde, vraag je je ook de hele tijd af of alle spanning tot romantiek zal leiden en met welke broer het dan zal zijn. Hoewel de broers erg van elkaar verschillen, kon ik toch niet kiezen wie mijn favoriet was.

Het huis van de nacht: Verkozen – P.C. Cast & Kristin Cast

“Verkozen” is het eerste boek uit de reeks “Het huis van de nacht”, dat jongvolwassen lezers (en mij 🙂 ) aanspreekt, vooral degenen die houden van bovennatuurlijke avonturen, romantiek en mysterie. Het combineert de wereld van vampiers met de typische uitdagingen van het opgroeien en het vinden van je eigen plek in de wereld.

Volwassenen

Ik begin hier onmiddellijk met mijn lievelingsauteur, Steve Berry. Qua genre sluit hij heel dicht aan bij Dan Brown, maar dan complexer, gedetailleerder en gewoon beter. Al lees ik de boeken van Dan Brown ook erg graag. Een overzicht van al Berry’s boeken kan je vinden op https://adorablebooks.nl/alle-boeken-van-steve-berry/

Cleopatra memoires – Margaret George

Deze vond ik jaren geleden in de bibliotheek van Leopoldsburg en is sindsdien één van mijn lievelingsboeken.

De titel zegt het eigenlijk al. Dit boek vertelt over het leven van Cleopatra. Zij vecht voor haar positie als vrouwelijke farao, voor haar land en voor de twee liefdes van haar leven. Ze lijkt meermaals alles te verliezen, maar komt telkens sterker terug tot dat mispunt van een Octavius alles verpest. Is het duidelijk dat ik geen fan ben van dit personage?

Kinderen van de maanvalk – Peter Dickinson

Dit boek van iets meer dan 500 bladzijdes werpt een blik op het ontstaan van de eerste beschavingen in Afrika.

Stammenoorlogen, een vulkaanuitbarsting, honger, droogte, leeuwen, … De Afrikaanse kinderen uit de stam Maanvalk moeten veel gevaren doorstaan terwijl ze zoeken naar een nieuwe plaats om te kunnen leven.

Ook al heb ik liever wat meer actie in verhalen, toch kon dit rustige boek me bekoren. Hoewel de hoofpersonen de meest gruwelijke zaken meemaken, gaf het boek me door de schrijfstijl juist een heel ontspannen gevoel.

Strips Graphic novels

Mijn jongste zoon, Ward, houdt enorm van strips. Boeken lezen, ligt hem wat minder. Samen hebben we een tussenweg gevonden, de graphic novel. Sinds hij dit genre ontdekt heeft, lukt het hem ook om uren te verdwijnen in een verhaal. Ter ere van Ward deel ik graag volgende graphic novels met jullie.

Lezen voor iedereen

Nog meer Zomerlezen

Ook mijn andere collega’s van het zomerlezen, delen hun vondsten graag met jullie. Ga dus zeker eens kijken.

Ben je op zoek naar nog meer verdwijnboeken? Neem dan ook eens een kijkje op volgende sites:

Dit was het voor deze week. Ik kijk alvast uit naar het thema voor volgende week.

5 reacties

  1. Leuke boeken heb je genoemd, inclusief een mooi eerbetoon aan je kinderen! Mooi om er zo een persoonlijk tintje aan te geven. En ja, dit is een thema wat iedereen anders invult, en dat is juist het leuke van dit soort thema’s: dat we zo veel verschillende boeken tippen.

    Geliked door 1 persoon

  2. En hupla, nu is Steve Berry ook aan mijn lijstje toegevoegd. ZomerLezen helpt echt niet om mijn WIL-lijstje in te korten. Ik haal hier veel nieuwe leestips uit.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie