De auteur aan het woord – Peerke van den Broek

Liefste lezers,

Deze maand is het in “De auteur aan het woord” de beurt aan Peerke Van den Broek. Ik leerde zijn boek “Homoniemandalletjes” kennen in één van de vele boekengroepen op Facebook. Als leerkracht Nederlands was ik onmiddellijk geïnteresseerd. Elke kans om mijn leerlingen te laten zien hoe leuk onze Nederlandse taal is, wil ik aangrijpen. Zelfs mijn oudste zoon begrijpt het nut van het vak Nederlands niet, dus zoals je ziet, is het hoognodig dat we onze jongeren eens wakker schudden en hen wat meer aandacht laten besteden aan al het moois dat het Nederlands ons te bieden heeft. En nu Peerke aan het woord.

Weet je, ik vind geschreven taal echt heel erg lastig. Toen ik jong was had ik moeite met schrijven, de fijne motoriek bleef achter. Maar taal, die hoef je niet te schrijven, die kan je ook spreken! Wat een plezier heeft mij dat gegeven, taal is echt iets voor iedereen, je hoeft er niet goed in te zijn om ermee te kunnen spelen.

Mijn doel is dus ook niet om je foutloos schrijven aan te leren. Nee, de lol om te spelen met taal, dat is in mijn ogen veel belangrijker. Om die reden ben ik bezig met een hele serie boeken waarbinnen spelen met taal de essentie is. ‘Homoniemandalletjes’ is de eerste in die serie. Een boekje waarin het homoniem breed wordt uitgelicht.

Een homoniem? Ja, een homoniem. Dat is een woord met meer dan één betekenis.
Ik laat je zien hoe je ermee kan spelen, mensen op het verkeerde been kan zetten door te hinten richting de ene betekenis en uiteindelijk toch de andere te pakken. Het boekje zit vol met dubbelzinnige teksten, teksten die je soms twee keer moet lezen om de essentie te pakken. Naast die teksten biedt het boekje je de mogelijkheid om je zelf het spelen met het homoniem eigen te maken.

Taal dus, niet gericht op foutloos, het gaat niet om spellen, het gaat om spelen!
En dit is pas het eerste boekje!

Via dit filmpje kan je een eerste indruk opdoen van het boek. https://youtu.be/2j7p6jCK3Qw

Het is te koop via kobo: https://www.kobo.com/nl/nl/search?query=homoniemandalletjes
Inmiddels kan je het ook bestellen via mijn site: http://www.dedraaischrijf.nl of via mail: schrijven@dedraaischrijf.nl

Aan de gedrukte versie wordt nog gewerkt.

5 reacties

  1. Wat leuk om mijn boek hier te zien staan!
    Nog leuker is het om te zien hoe het wordt gepromoot. Dank je voor je persoonlijke woorden. Dit is echt een vroeg kerstcadeau!
    Stiekem nog een beetje reclame: Nog dit jaar komt er een gratis boek beschikbaar via Kobo.
    We kunnen dus al spelend met taal het nieuwe jaar in gaan!

    Dank je wel en heel veel succes en plezier!
    (ook voor de feestdagen!)

    Like

Plaats een reactie