Zomerlezen: Cozy crime

Tijdens het zomerlezen inspireren we jullie elke week met verschillende boeken binnen een thema. Er is voor elke leeftijdscategorie wat wils. Alle boeken die ik voor jullie selecteerde, zijn ofwel als boek te vinden in de bibliotheek van Pelt ofwel als e-book in Cloud library. Deze week gaan we aan de slag met Cozy crime.

Cozy crime staat voor misdaden oplossen in een gezellig jasje. Herkenbare personages, unieke locaties, een vleugje humor en spanning zonder al te eng te worden, deze boeken zijn voor iedereen geschikt.

Wist je dat de uitgeverij Clavis ook een zomerlezenactie doet? Je kind kan zich daar registeren en krijgt dan een leuke leeskalender en cadeautjes. Deze actie staat volledig los van deze blog, maar het lijkt me wel het vermelden waard. https://www.zomerlezenkids.com/

Peuters & kleuters – Voorlezen

Detectivehond – Julia Donaldson

Detectivehond is een leuk prentenboek met rijmende tekst over een hond met een superneus. Deze hond vindt alles. Wanneer er ingebroken wordt in de school van Jos staat Detectivehond paraat!

De verhalendief – Graham Carter

Plots verdwijnen er overal boeken. Wie of wat zit er achter de verdwijning? Het jonge meisje Olivia gaat op zoek naar de verdwenen boeken. Wat zal ze vinden?

De verhalendief is een sfeervol voorleesboek met mooie illustraties.

Agent en Boef – Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

In dit grappige prentenboek staat weinig tekst, toch kan je eindeloos vertellen a.d.h.v. de bladzijde vullende illustraties.

Ik las het onlangs voor aan mijn petekindje en hij gilde het uit van de pret. Misschien kan je er toch best bijzeggen de grapjes van Boef thuis niet uit te proberen. 😉

6-10 jaar

Hoe ik een detective werd – Ulf Stark met tekeningen van Lars Deltrap

Wat doe je als je wil tonen dat je een goede detective bent, maar er zijn geen misdaden om op te lossen? Ulf heeft een idee en zijn gloednieuwe fiets heeft er alles mee te maken. Ontdek in dit dunne boekje of Urf erin slaagt toegelaten te worden bij de detectiveclub van zijn grote broer.

Sherlock Honds en de gestolen kroonjuwelen – Tim Collins met illustraties van John Bigwood

Er is een ramp gebeurd. De kroonjuwelen van de koningin zijn weg. Sherlock Honds en dr. Katson zetten alles op alles om ze terug te vinden, maar niets is wat het lijkt.

Dit is een dun, vlot te lezen boekje met een boeiend verhaal waarvan ik verwacht dat het vele jonge lezertjes zal boeien. Wat nog extra leuk is aan dit boekje, is dat er om de paar pagina’s nog extra speurpuzzels instaan die de kinderen zelf kunnen maken.

Thea Stilton: Het mysterie van de zwarte pop

Wie Thea Stilton zegt, zegt mysterie, spanning en een boek dat je niet meer weg legt. Ook in dit verhaal zie je de vele illustraties en het leuke, speelse lettertype naast het goed opgebouwde verhaal.

Ik plaats dit boek nu wel bij de categorie 6 tot 10 jaar, maar de boeken van Thea en Geronimo Stilton zijn ook heerlijk om voor te lezen. Zelfs jonge tieners genieten nog van deze boeken.

10-12 jaar

De knaap, de knecht, de meid, de moord – Mark Tijsmans

Dit is een detectiveverhaal dat zich afspeelt rond het einde van de 13de eeuw. Een verdwenen broeder en akelige gebeurtenissen in en rond het kasteel zijn de aanleiding voor vader Vergilius om samen met een schildknaap en twee kinderen de omgeving te onderzoeken. Wie is toch die spookridder waar iedereen zo bang voor is?

De regel van 3S: Het geheim van de octopus.

Na de tv-serie op Ketnet zijn er nu ook boeken over de regel van 3S. In het geheim van de Octopus volg je hoofdpersonage Dries in zijn onderzoek naar gestolen kunstwerken. Zou dat ongeluk op zee er iets mee te maken hebben? Welke rol speelt de Octopus in dit mysterie? Ontdek het allemaal in Het geheim van de Octopus.

De geheime detectives – Ella Risbridger

Gewoon al vanwege de mooie cover moest ik dit boek kiezen in de bib. Na het lezen, kan ik alleen maar zeggen dat het verhaal absoluut even mooi is.

De geheime detectives speelt zich af op het einde van de 19de eeuw wanneer de 11-jarige Isobel gedwongen moet verhuizen van India naar Engeland. Tijdens de lange boottocht is Isobel getuige van een moord. Het is alleen niet echt duidelijk wie het slachtoffer is. Zal ze de waarheid achterhalen voor de boot aanmeert in haar nieuwe thuisland?

12-15 jaar

Moord op een schilderij – Hilde E. Gerard

Wat was er het eerste? De moord of het schilderij van de moord? Wie zit er achter die moord? Door een ongelukkig toeval belandt Luuk in een moordonderzoek. Sterker nog, doordat hij zich liet charmeren door een meisje dat hij net leerde kennen, wordt hij plots zelf verdacht van die moord. Zijn enige kans om zijn onschuld te bewijzen, is samen met Titiana op zoek te gaan naar de echte dader.

Moord op een schilderij leest vlot weg en biedt zelfs leesplezier aan volwassenen. Een echte aanrader!

Cherub Top secret: Missie 1 – Robert Muchamore

Weeskinderen James en Laura worden bij Cherub, een afdeling van de Britse geheime dienst, gerekruteerd en opgeleid tot undercoveragenten. Na hun opleiding infiltreren ze in een hippieleefgemeenschap op zoek naar milieuterroristen. Plots zullen ze moeten kiezen wat ze het belangrijkste vinden: vriendschap of hun taak als undercoveragent?

Door het eenvoudige taalgebruik en de korte hoofdstukken is dit boek heel geschikt voor jongeren met weinig leeservaring.

De pompoenmoorden – Inge Mischaert

In dit 173 pagina’s tellend boek doet Nora er alles aan om een nieuw leven op te bouwen in de grote stad. Wanneer alles goed lijkt te komen, wordt er plots een moord gepleegd. Voor de tweede keer op rij staat haar leven op zijn kop.

De pompoenmoorden is een boekje uit de “Lekker Lezen” reeks van uitgeverij De Eenhoorn. Deze reeks is bedoeld voor jongeren die nog niet zo vlot lezen, maar is ook perfect leesbaar voor ervaren lezers.

Young adult

Stormgevaar – Elizabeth George

Ik was al enthousiast over boeken van deze schrijfster en ook nu zet ze weer een knaller van formaat neer.

Stormgevaar is een spannend en complex verhaal over Becca. Angstvallig probeert ze haar verleden en haar geheim te verbergen terwijl ze in haar nieuwe woonplaats geconfronteerd wordt met een nieuw mysterie. Wie kan ze vertrouwen en wie kan er haar vertrouwen in het web van alle leugens en geheimen?

Schuilplaats – Harlan Coben

Door zware familiale problemen moet Mickey noodgedwongen bij een oom gaan wonen. Een leven opstarten in een nieuwe stad en school is niet zo simpel. Als dan ook nog zijn enige steun wordt vermist, verdwijnt de grond voor de zoveelste keer onder Mickey’s voeten. Hoe hou je je staande midden in een enorme samenzwering als niet iedereen is, wie ze beweren te zijn?

Mijn mening: een dikke 10/10 voor spanning en mysterie. Ik heb het boek in één keer uitgelezen. Ik wou steeds meer weten. Ik kijk ontzettend uit naar deel 2, want ik ben toch nog met enkele vragen blijven zitten.

Raak – Mats Wahl

Inspecteur Fors gaat op zoek naar de moordenaar van Ahmed Sirr. Uit het onderzoek blijkt dat dit slachtoffer ook het één en ander op zijn kerfstok heeft. Zo belandt inspecteur Fors in een wereld waar pesten, geweld en drugs niet geschuwd worden.

Liefhebbers van traag opbouwende verhalen met uitgebreide beschrijvingen van alle details gaan met dit boek zeker hun hartje ophalen.

Volwassenen

Onschuld – Toni Coppers

Als commissaris Liese Meerhout plots neergeschoten wordt en moet vechten voor haar leven, staat heel het team in rep en roer. Waar was Liese in haar eentje mee bezig en wat verzweeg ze voor haar team? Niet alle informatie die het team vindt, blijkt betrouwbaar en langzaam aan bekruipt hen het gevoel dat ze gemanipuleerd worden, maar door wie?

Voor mij was dit een boek dat heel veel vragen opriep, die ik absoluut beantwoord wou zien. Toch was het ook nodig om het boek af en toe even weg te leggen om mijn hoofd weer leeg te maken.

Moord in het studentenhuis – Agatha Christie

Ik leende dit boek uit als e-book via de cloud library van de bibliotheek. Je merkt dat het boek al wat ouder is door het taalgebruik dat nu niet meer voor de volle 100% binnen onze woke-generatie past, maar wie hier door kan lezen, ontdekt een klassiek “wie heeft het gedaan” verhaal dat je wel voor enkele uurtjes zoet houdt.

Het is een dun boekje van nog geen 200 bladzijdes. Het leest vlot. Je zit echt tot op de laatste bladzijde te zoeken naar de dader. Je wordt verschillende malen op het verkeerde been gezet. Bij de ontknoping denk je dan: “Ohja, waarom had ik dat niet door?”

Miss Merkel en de moord op het kerkhof – David Safier

Wanneer Angela Merkel in haar anders zo rustige dorpje een lijk vindt, besluit de politie dat het om een natuurlijke dood gaat. Angela gelooft er echter niets van en gaat zelf op onderzoek uit.

Romantiek, humor en een goede speurtocht alla Agatha Christie zijn de hoofdingrediënten van dit boek. Verwacht geen literair hoogstandje, maar vermakelijk om te lezen, is het wel.

Strips

Agent 212: Agent door weer en wind – Raoul Cauvin

Deze stripreeks wordt hier thuis heel erg graag gelezen door mijn jongens van 11 en 13 jaar.

De strip bestaat uit allemaal korte stripverhaaltjes over een politieagent die verschillende grappige situaties meemaakt.

Dit was het voor deze week. Ik kijk alvast uit naar het thema voor volgende week.

7 reacties

Plaats een reactie