De auteur aan het woord – Guido Devos

Liefste lezers,

In het gevarieerde aanbod van auteurs en boeken laat ik u deze maand kennismaken met Guido Devos. Hij schrijft literaire romans, een genre dat nog niet aan bod is gekomen in deze rubriek. Speciaal voor jullie vertelt hij over “Regering Tuinman”. Ik laat hem nu aan het woord met een groot applaus.

Een auteur schrijft op basis van zijn eigen leefomgeving, zijn eigen ervaringen, vaak ook naar aanleiding van gebeurtenissen in het eigen land. ’De Regering Tuinman’ werd geschreven ten gevolge van enkele gebeurtenissen die zich in de jaren tachtig en negentig op mondiaal vlak hebben afgespeeld, maar ook in mijn eigen land, België.

Op 24 november 1991 vond namelijk Zwarte Zondag plaats. Bij parlementsverkiezingen brak het extreemrechtse Vlaams Blok door in Vlaanderen en behaalde een voor die periode waanzinnig hoge score van 10%. Tegelijkertijd vernieuwde de omstreden jonge politicus Guy Verhofstadt zijn liberale partij PVV op basis van zijn ‘Burgermanifesten’ waarin hij de burger een centrale plaats in de politieke besluitvorming wilde toebedelen.

Op mondiaal vlak werden in Libanon westerse gijzelaars door Hezbollah jarenlang vastgehouden, leidde AIDS tot een trage, maar zekere dood en trok de commerciële televisie het medialandschap helemaal open.

Het Vlaams Blok vond in Nederland zijn equivalent met de PVV van Geert Wilders en ook in Nederland hebben partijen vernieuwingen doorgevoerd met de bedoeling de burger centraler te stellen in de politieke besluitvorming, zodat hier toch wel een gemeenschappelijke voedingsbodem voor deze roman in besloten ligt.

In ‘De Regering Tuinman’ wordt schrijfster Christine De Prins met gelijkaardige gebeurtenissen in het fictieve land Galor geconfronteerd. De populaire politicus Ghislain Tuinman vormt een coalitieregering met een extreemrechtse partij die het goed heeft gedaan bij verkiezingen. Onder druk van deze partij voert hij een nationalistisch beleid wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat De Prins haar broer, die na een jarenlange gevangenschap in het Midden-Oosten vrij komt, het land niet meer in mag. Hoewel ze van nature een eerder empatisch ingestelde persoonlijkheid heeft, neemt de schrijfster een radicale beslissing om Eerste Minister Tuinman een halt toe te roepen. De vraag die zich dan stelt is: kan ze leven met de gevolgen ervan?

Net zoals Colum McCanns roman ‘Apeirogon’ is dit een puur literair boek. Elke verhaallijn wordt verteld via een televisiezender. De lezer zapt als het ware tussen de verschillende zenders, een fenomeen dat in de jaren negentig is ontstaan.

Daardoor vereist het extra aandacht van de lezer en kan hij/zij bij een herlezing nieuwe elementen ontdekken en de samenhang nog beter overzien, een kenmerk van een literair opgebouwde roman.

‘De Regering Tuinman’ is in elke boekhandel te verkrijgen. Verdere gegevens zoals het ISBN-nummer vindt u bijvoorbeeld op de site van Standaard boekhandel: https://www.standaardboekhandel.be/p/de-regering-tuinman-9789403679815

De boekvoorstelling werd gekruid met een aantal liedjes die betrekking hadden op de thema’s van het boek.

In een interview achteraf gaf ik nog wat achtergrondinformatie.