Zomerlezen: Eten & drinken

Tijdens het zomerlezen inspireren we jullie elke week met verschillende boeken binnen een thema. Er is voor elke leeftijdscategorie wat wils. Alle boeken die ik voor jullie selecteerde, zijn te vinden in de bibliotheek van Pelt. Deze week gaan we aan de slag binnen het thema “Eten en drinken”.

Hoewel ik aanvankelijk dacht dat dit een vrij gemakkelijk thema was, bleek dit toch niet voor alle leeftijdscategorieën zo te zijn. Tot 12 jaar ging het vlot met boeken vinden en kiezen, maar daarna bleek er eventjes een gat in het aanbod van de bibliotheek. Ik ontdekte dat er in de boeken voor jongeren meer geschreven wordt over niet eten dan over gezellig genieten van een hapje en een drankje. Boeken over anorexia zijn broodnodig om jongens en meisjes te laten weten dat ze niet alleen staan en dat ze dit gevecht echt wel kunnen winnen. Aan ouders kan ik echt aanraden om er ook over te lezen, want als je het niet zelf meemaakt, is het bijna onmogelijk om te begrijpen hoe het aanvoelt.

Deze week heb ik ook een categorie toegevoegd, namelijk die van de kookboeken. Er zijn massa’s kookboeken in de bib en overal staat wel iets leuks in. Ik selecteerde er enkelen, die net iets harder riepen dan de rest om gekozen te worden.

Peuters & kleuters

Belle Beer: Het cakeje van oma – An Melis

Belle en oma gaan samen cakejes maken. In dit knap geïllustreerde prentenboek volg je de weg van ingrediënten tot versierd cupcakje.

De lekkerste taart – Madelon Koelinga

Wat is voor jou de lekkerste taart? Voor mij is dat een chocoladetaart gevuld met chocolademousse, omhuld met chocoladesaus en dan ook nog eens chocoladedecoratie erboven op. Misschien verkies jij eerder een fruittaart met veel slagroom of een warme appeltaart met een bolletje vanille-ijs?

Welke taart zou de hongerige burgemeester uit dit mooie prentenboek kiezen? Alle bakkers in het stadje hopen dat hij één van hun taarten zal uitkiezen.

Vos en Haas: Zoete soep en andere verhalen om van te snoepen – Sylvia Vanden Heede

De “Vos en Haas” serie draait om de avonturen van Vos en zijn beste vriendin Haas. Vos is slim en een beetje eigenwijs, terwijl Haas lief en zorgzaam is. Samen beleven ze allerlei grappige en ontroerende avonturen in het bos.

“Zoete soep en andere verhalen om van te snoepen” bevat een verzameling korte verhalen waarin Vos en Haas allerlei alledaagse en herkenbare situaties meemaken. De verhalen zijn geschreven voor jonge lezers en hebben levendige illustraties die de verhalen nog meer tot leven brengen.

6-10 jaar

De Cupcake club – Marion van de Coolwijk

Omdat de cupcakejes die Zilver met haar vriendinnen maakte op een party zo erg lekker zijn en ontzettend goed verkopen in de bakkerij van Zilvers vader, richt Zilver met haar vriendinnen een cupcakeclubje op. De lekkernijen die het clubje maakt, verkopen als zoete broodjes.

Er is echter één probleem. Steeds meer mensen beginnen te azen op de recepten. Lukt het Zilver en haar vriendinnen om de recepten geheim te houden?

Het grote chocoplot – Chris Callaghan

Wanneer Minke op tv hoort dat al de chocolade in de wereld zal verdwijnen, is ze in alle staten. Samen met haar oma wil ze de wereld redden van een toekomst zonder chocolade. Verschillende sporen leiden naar Garibaldi Chocolati. Wat heeft hij hier nu mee te maken?

Ben jij ook dol op chocolade? Dan is Chocolate nation in Antwerpen misschien iets voor jou. Lees hier over onze ervaringen in het Antwerpse chocolademuseum: https://ontdektdewereld.com/2023/07/02/musea-kunnen-ook-lekker-zijn-chocolate-nation/

De Muffin-club – Katja Alves

Mocht je willen weten hoe je zeventien fruitkikkertjes verdeelt over vier meisjes zonder dat er ruzie komt, dan moet je het gewoon aan Lulu vragen. Ze kan supergoed rekenen. Daarom weet ze precies hoeveel ingrediënten je nodig hebt om een taart te bakken. Maar voor het schoolfeest heeft Lulu wel iets heel bijzonders verzonnen: het moet een taart worden die steeds weer aangroeit! Geniaal toch? Terwijl Lulu probeert om Lin, Tamtam en Miranda te overtuigen van haar geweldige idee, ontstaat zomaar de Muffin-Club. En daar kan niets tegen op!
De zoetste vriendinnenclub ter wereld beleeft haar eerste grote avontuur!

Kit en Kaat en de verloren bakwedstrijd – Jolanda Horsten

In dit boek volgen we de avonturen van Kit en Kaat, twee beste vriendinnen die dol zijn op bakken. Ze zijn van plan om deel te nemen aan een spannende bakwedstrijd in hun stad, maar hun moeders weigeren hen toestemming te geven.

Terwijl ze samen stiekem aan het bakken slaan, ontdekken ze dat het niet alleen gaat om het winnen van de wedstrijd, maar ook om plezier hebben, creatief zijn en samenwerken.

10-12 jaar

Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss – Kathryn Littlewood

Het verhaal volgt de belevenissen van de elfjarige Roos Bliss, die de jongste in een familie van getalenteerde bakkers is. De Blisses hebben een bijzondere bakkerij waar ze heerlijke lekkernijen maken die magische krachten hebben. Elk familielid heeft zijn eigen unieke bakvaardigheden, waaronder het kunnen fluisteren met deeg, een cake tot leven laten komen of een cake maken die je precies laat dromen wat je wilt.

Ik wil een naam van chocola

Welkom aan tafel voor een onvergetelijke maaltijd van gedichten over eten en andere belangrijke dingen in het leven. Met niet eerder gepubliceerde bijdragen van maar liefst zeventig Vlaamse en Nederlandse dichters, opgediend door Ted van Lieshout. De gedichten worden gekruid en gezoet door meer dan 25 illustratoren.

Sjakie en de chocoladefabriek – Roald Dahl

“Waar denk je het eerste aan als je denkt aan boeken over eten en drinken voor kinderen?” Ik vroeg het aan verschillende mensen uit mijn omgeving en telkens kreeg ik dit boek als antwoord.

De wereld van de Oempa Loempa’s in de chocoladefabriek is toch ook om heerlijk bij weg te dromen. Rivieren van chocolade, gekke eekhoorns, de vele snoepexperimenten, … Hoewel er best ook wel wat akelige dingen gebeuren, blijft dit verhaal er eentje om je tanden in te zetten.

Misschien heb je de storm in de media rond Roald Dahls boeken ook wel gevolgd. Mijn mening over deze storm vind je op https://ontdektdewereld.com/2023/03/19/van-dik-naar-enorm-een-verbetering/

Stoverij met frieten – Marc de Bel

Wanneer Mona bij haar oma en opa gaat logeren, ontdekt ze dat de frituur die al generaties lang in de familie is, bedreigd wordt door een of andere stinkend rijke ondernemer die er een appartementsgebouw wil neerplanten.

Een gewaagde weddenschap zal over het lot van de frituur moeten beslissen.

Ontzettend smerig – Andy Griffiths en Terry Denton

Heb jij net als mij ook kinderen die het durven te zeggen dat het eten op tafel echt smerig is? Laat ze dan zeker dit boek lezen. Zo komen ze te weten wat pas echt smerig is om op te eten.

Ontzettend smerig is een boek waardoor je zowel moet walgen als lachen. De stijl van de auteurs, die ook de Waanzinnige boomhut schreven, herken je meteen.

De grappige illustraties en de korte verhalen maken dit boek ideaal voor alle lezers.

12-14 jaar

De geheime kookclub – Laurel Remington

Scarlet’s moeder schendt regelmatig haar privacy door over Scarlet te schrijven op haar blog.

Wanneer Scarlet dankzij haar buurvrouw een nieuwe hobby vindt, probeert ze dit geheim te houden voor haar moeder. Dit is echter niet simpel wanneer er steeds meer mensen zich aansluiten bij haar kookclub.

Topkok Kim – Annemarie van den Brink

Dit boek is een onderdeel van de serie “Het talent van…”

Deze serie schrijft over jongeren van 12/13 jaar met een speciaal talent. Alle boeken zijn geschreven in makkelijke taal zodat ook kinderen met leesmoeilijkheden plezier kunnen beleven aan een boek.

Young adult

Iedereen bleef brood eten – Do Van Ranst

Dit is een erg aangrijpend verhaal dat zich afspeelt tijdens WO I. Het verhaal volgt Nelle en Simon. De ene wil niets liever dan als verpleegster aan het front werken en de andere zou het liefst zo snel mogelijk van de oorlog weglopen, maar komt toch midden in alle gruwelijkheden terecht. Hoe onmenselijk de situatie met momenten ook lijkt, de dagdagelijkse gebeurtenissen, zoals eten, blijven gewoon doorgaan.

Niets om het lijf – Kaat De Kock

Anorexia, het monster dat je langzaam besluipt. Enkele opmerkingen over haar gewicht in combinatie met het lief dat het uitmaakt, voor hoofdpersonage Marie is dit voldoende om haar hele eetpatroon om te gooien.

Ze is enkel van plan wat op de lijn te letten, maar voor ze het weet, bepaalt het eten of het niet eten haar hele leven. Het enige wat ze kan denken, is “nog een paar kilo minder en …“. Wat ze echter niet weet, is dat het nooit genoeg zal zijn.

Het geluk van erwtensoep: de lekkerste gedichten

Proef de warmte van liefdevolle woorden, de kruidige smaken van avontuurlijke verhalen en het romige genot van dromerige beelden. “Het geluk van erwtensoep” biedt een rijke verzameling van poëtische lekkernijen die je hart vullen met vreugde en je geest verrijken.

Vriendschap op het menu – Judith van Helden

De serie De Smaakmakers gaat over vier vriendinnen die een bak- en kookclub oprichten. In ieder deel staat één van de meiden centraal. Achterin ieder boek zijn een aantal recepten opgenomen, om zelf te maken.

In “Vriendschap op het menu” staat Anniek centraal. Zij leert via Facebook een nieuwe vriendin kennen. De andere dames van het clubje waarschuwen haar echter om voorzichtig te zijn.

Volwassenen

De Chocolatiers – Jan Moran

Wanneer Celina na de dood van haar man, een chocolatier, diens familie in Italië opzoekt, blijken er steeds meer zaken niet te kloppen.

Haar plannen om zelf chocolade te leren maken volgens de familietraditie vallen in het water wanneer ze steeds meer twijfelt aan de identiteit van haar overleden echtgenoot.

Wat proberen ze voor haar te verbergen en wat heeft een oude cacaoplantage in Afrika hiermee te maken?

De ijsmakers – Ernest van der Kwast

Betreed de betoverende wereld van “De ijsmakers”, een roman die je meeneemt op een onvergetelijke reis vol hartstocht, intrige en familiegeheimen. Laat je meevoeren naar het idyllische Italiaanse platteland, waar eeuwenoude tradities en overheerlijk ambachtelijk ijs samensmelten.

De taarten van Marie – Claire Sandy

In dit boek volg je Marie Dunwoody, een mama van drie, een echtgenote van een bijna werkloze man en een hardwerkende tandarts die knokt om haar praktijk te laten overleven wanneer er een concurrent zich vlakbij vestigt.

Terwijl Marie vecht om haar hoofd boven water te houden, botst ze overal op haar perfecte buurvrouw, die bekend staat voor haar fameuze bakkunsten.

Langzaam sluipt bij Marie het idee in haar hoofd dat als ze de perfecte taart kan bakken ook haar leven zich zal perfectioneren. Met het zogezegde beste bakboek aller tijde gaat ze aan de slag.

Taart en pizza – Geert Hoste

Dit boek is geen typisch verhalenboek, maar een verzameling van de beste taartdiagrammen die Geert Hoste de afgelopen jaren maakte als columnist.

Van dit soort humor hou je of gruwel je. Ik kan het alleszins best wel smaken. Wie nog?

Strips & graphic novels

Kookboeken

Lezen voor iedereen

Lezen voor iedereen tipte me deze week volgend boek:

https://www.lezenvooriedereen.be/pizzamaffia

Nog meer Zomerlezen

Ook mijn andere collega’s van het zomerlezen, delen hun vondsten graag met jullie. Ga dus zeker eens kijken.

Nog meer eten & drinken?

Enkele collegabloggers delen graag hun tips met je.

Dit was het voor deze week. Ik kijk alvast uit naar het thema van volgende week.

Eén reactie

Plaats een reactie