Zomerlezen: Mythologie

Tijdens het zomerlezen inspireren we jullie elke week met verschillende boeken binnen een thema. Er is voor elke leeftijdscategorie wat wils. Alle boeken die ik voor jullie selecteerde, zijn te vinden in de bibliotheek. Deze week gaan we aan de slag met één van mijn lievelingsthema’s “Mythologie”.

Mythologie, het is best een duidelijk thema. Dat de Griekse goden in onze literatuur veelvuldig aan bod komen, zal je in deze lijst ook opmerken. Verder merk ik al enkele jaren dat de eenhoorn een zeer populair mythologisch wezen is in het kinderboek. Dit mocht dus zeker niet ontbreken in mijn lijst. Hier en daar maak ik even een uitstapje naar volksverhalen. Vergeef het me, maar ik vond deze boeken zo mooi dat ik ze niet kon laten liggen in de bib.

Peuters en kleuters

De boze billenbijter en andere verhalen – Krisien Dieltjens & Leriette Desir van Bergen

Vanuit het thema van de mythologische wezens maak ik even een klein uitstapje naar dit boek.

De boze billenbijter staat vol volksverhalen waarin rijm en herhaling veelvuldig voorkomen. Dit is één van de redenen waarom ik zo fan ben van dit boek. Ik zou hier nu een uitgebreide wetenschappelijke uitleg kunnen geven, maar ik hoop dat je gewoon van mij aanneemt dat rijm in verhalen erg goed is voor de taalontwikkeling van jonge kinderen.

Kukeleku – Marcia Nunez

Dit kleurrijke prentenboek is een bewerking van een oud Burmees verhaal over het belang van gehoorzamen en je beloftes houden.

Magische verhalen voor kleine kinderen – Usborne

Dit prentenboek is een verzameling van drie volksverhalen uit Rusland, Zweden en China, aangevuld met drie sprookjes van Grimm.

Ik ben een eenhoorn- Yoeri Slegers

Een bruine alpaca gelooft er rotsvast in dat hij een eenhoorn is, maar de andere dieren in de stal lachen hem uit. Bladzijde per bladzijde overtuigt hij de dieren van zijn talenten en zijn unieke identiteit.

6-10 jaar

Heksje Lilly redt de magische eenhoorn – Knister

Na het lezen van een oud sprookjesboek zou Heksje Lilly dolgraag zelf eens al die sprookjesfiguren ontmoeten. Ze probeert één van haar toverspreuken uit en belandt zo in Sprookjesland. Daar is het echter niet zo vredig. Eén van haar lievelingsfiguren, de eenhoorn, is in gevaar en ze moet alles op alles zetten om hem te redden.

Griekse mythen voor beginnende lezers: Hercules/Theseus en de Minotaurus – Eleonora Fornasari & Anna Lang

De titel zegt het eigenlijk al. De klassieke verhalen over halfgod Hercules en de Minotaurus worden in deze boekjes vereenvoudigd zodat ook beginnende lezers (Avi M4, E4) ervan kunnen genieten. Deze twee kon ik terugvinden in onze bibliotheek, maar er zijn ook nog andere verhalen in deze reeks. Laat mij er nu even het cliché “jong geleerd is oud gedaan” tegenaan gooien, want deze boekjes lijken de ideale kennismaking met een genre dat niet alleen populair is in de literatuur, maar ook in de film- en gamewereld.

De avonturen van Odysseus – Geronimo Stilton

Ook deze week is het me gelukt om een boek van Geronimo Stilton binnen het thema te kunnen vinden. Het zal al wel duidelijk zijn dat ik een grote fan ben van deze muis.

In dit verhaal volg je Odysseus op zijn lange reis naar huis na de Trojaanse oorlog. Hoe listig en sterk Odysseus ook is, de hindernissen blijven komen. Het lijkt wel alsof de goden niet willen dat hij naar huis gaat.

10-12 jaar

Koning Odysseus – Het Geluidshuis

Voor wie graag luistert tijdens het lezen, is er het verhaal van koning Odysseus van het Geluidshuis. Dit is een heerlijk hoorspel en boekje over het albekende verhaal van de held die door bemoeienissen van de goden geen weken, maar jaren doet over zijn reis naar huis.

Noorse mythen over Odin, Thor en Loki – Kevin Crossley-Holland

We verlaten met dit boek even de Griekse goden en ontdekken de belangrijkste verhalen uit de Noorse mythologie.

Dit boek schept al verhalend een goed beeld van de verschillende Noorse goden. Daarnaast kom je ook het scheppingsverhaal volgens de Noorse mythologie tegen. Veel interessants dus om te lezen. Een uitgebreide recensie vind je op https://leesbevorderingindeklas.nl/book-review/noorse-mythen/

In de sterren geschreven – Andy Wilx & Anita Ganeri

In dit mooi geïllustreerde boek lees je de mythologische verhalen achter de sterren. Je zal merken dat er niet alleen Griekse mythen in zijn opgenomen, maar ook vertellingen uit alle werelddelen.

Het beest van Buckingham Palace – David Walliams

David Walliams is de favoriete schrijver van mijn oudste zoon Tibo. Hij staat gekend voor zijn humoristische en kwaliteitsvolle boeken.

Dit verhaal is echter iets duisterder en spannender dan we van hem gewend zijn. De wereldvreemde prins Alfred moet zijn angsten én zijn zwakke gezondheid overwinnen tijdens de strijd tegen corrupte politiekers. Speur samen met hem door het paleis en kom te weten wie de koningin gevangen houdt en of er nu wel of niet een mythologisch wezen in het kasteel woont.

12-15 jaar

In deze categorie kan je naar mijn mening bijna niet om de boeken van Rick Riordan heen. Ik vermeld ze hier dan ook heel graag. Deze auteur schreef niet alleen enkele jeugdreeksen over de Griekse goden, maar ook over de Noorse en de Egyptische goden. Wie de film “Percy and the lightening thief” kent, weet onmiddellijk wat je van deze boeken kan verwachten. Toch vertel ik het je nog even. Rick Riordan staat garant voor een spannend verhaal met een goed plot, herkenbare personages en veel verbeelding.

Young adult

Mee met Aeneas – Imme Dros

Wie mythologie zegt, zegt Imme Dros. Hoewel ze ook zeer veel andere jeugdboeken heeft geschreven, ken ik deze schrijfster vooral van haar boeken met mythologische verhalen.

“Mee met Aeneas” is er daar eentje van. In dit verhaal volg je de reizen en avonturen van de Trojaan Aeneas na de verwoesting van zijn thuisstad Ilios tijdens de Trojaanse oorlog.

Zoek Imme Dros zeker eens op of kijk op https://nl.wikipedia.org/wiki/Imme_Dros voor meer info over haar boeken.

De godinnentest – Aimée Carter

Ik heb even getwijfeld of ik dit boek zou vermelden, maar onder het motto “Niet elk boek moet een literair hoogstandje zijn” voeg ik het toch toe aan deze lijst.

Hoofdpersonage Kate ziet een kleine kans om haar ongeneeslijk zieke mama te redden. Ze moet hiervoor wel slagen in 7 proeven. Dit is nog nooit iemand gelukt. Zal ze de kans wagen?

“De godinnentest” is het eerste boek van een trilogie. De vervolgboeken zijn “De godinnenwraak” en “Het godinnenoffer”.

Muse Academy – Morgan Blade

Muse Academy en het geheim van Helikon is het eerste boek van een serie waarin magie en Griekse mythes elkaar ontmoeten.

De schijnbaar doodnormale tiener Imogen Parker beleeft een Harry Potter-achtige ervaring wanneer ze een uitnodigingsbrief krijgt van een mysterieuze school voor muzes in het verre Griekenland.

Volwassenen

Mythos – Stephen Fry

Waar ik bij de jeugdboeken zeker Imme Dros en Rick Riordan moest vermelden, moet ik nu bij de boeken voor volwassenen ook iets vertellen over Stephen Fry.

Deze auteur slaagt erin om op een verfrissende manier over de Griekse mythen te vertellen en er ondertussen ook een vleugje humor in te verwerken.

De vele, ingewikkelde Griekse namen maken het soms wel wat moeilijker te lezen, maar dit kan je de auteur moeilijk kwalijk nemen. De Griekse goden heten nu eenmaal niet Jan of Els.

Victoriestad – Salman Rushdie

Dit pareltje vermeld ik zeer graag in deze lijst. Je kan het geen luchtig boek noemen en de vele Indiase namen maken het best ingewikkeld om te lezen, maar man, wat is dit mooi geschreven!

Victoriestad is een vertelling over het jonge, Indiase meisje Pampa Kampana dat in nauw contact staat met een godin. Samen vechten ze voor de vrouwenrechten in patriarchaal Indië, zorgen ze voor de oprichting van de stad Bisnaga en proberen ze de inwoners van de stad te begeleiden.

Hoewel het verhaal zich lang geleden en heel ver weg afspeelt, is het ontzettend actueel en herkenbaar.

Memoires van een bitch – Francesca Petrizzo

Deze moderne titel voor een eeuwenoud verhaal overhaalde me onmiddellijk om dit boek te kiezen.

Je beleeft de Trojaanse mythe via de ogen van Helena van Troje, de mooiste vrouw van de wereld. Ze is echter meer dan dat. Ze heeft net als elke andere vrouw wensen, verlangens, behoeftes, … Wanneer ze besluit deze te volgen, volgt er oorlog en ellende. Is ze daarom een bitch?

Strips

Lezen voor iedereen

“Lezen voor iedereen” heeft met “Verhalen uit het Midden-Oosten” en “Verhalen uit Oost-Europa” twee zeer boeiende boeken waarin je kennismaakt met mythologische verhalen en volksverhalen uit culturen die je misschien iets minder goed kent. Korte zinnen en eenvoudige woordenschat zorgen er weer voor dat het makkelijk leesbaar is.

Nog meer Zomerlezen

Ook mijn andere collega’s van het zomerlezen, delen hun vondsten graag met jullie. Ga dus zeker eens kijken.

Ben je op zoek naar nog meer mythologie? Neem dan ook eens een kijkje op volgende sites:

Dit was het voor deze week. Ik kijk alvast uit naar het thema voor volgende week.

6 reacties

  1. Dit is duidelijk een ‘you love it or you hate it’-thema. Een paar zijn er dolgelukkig mee, een paar zijn uitgeweken naar de reservethema’s. En ik zie ook voor het eerst een paar boeken overlap tussen de verschillende ZomerLezers. Dat heeft nog best lang geduurd dit jaar!

    Like

Plaats een reactie