De eerste aanraking met poëzie – Lesvoorbereiding

Als het goed is, hebben de meeste leerlingen in de eerste graad al wel kennis gemaakt met poëzie in de kleuterklas en de lagere school. Gedichtjes voor de Sint, Nieuwjaar, Vaderdag en Moederdag, … ze zullen allemaal wel de revue gepasseerd zijn.

In het secundair onderwijs behandelen we poëzie op een andere manier. Er komen bekende dichters, stromingen, rijmschema’s, gedichtenanalyses, stijlfiguren en nog zoveel meer aan te pas. Voor veel leerlingen is poëzie in het secundair toch echt wel iets anders dan de luchtige, vrolijke rijmpjes uit hun herinneringen. Ik denk dat de meeste leerkrachten het zullen herkennen als ik zeg dat poëzie bij veel leerlingen zwaar op de maag valt en niet bepaald een lesonderwerp is dat met veel gejuich onthaald wordt.

Met mijn eerste les poëzie wil ik leerlingen gedichten laten beleven zodat dit onderwerp niet langer iets wereldvreemds of een ver van hun bed show voor hen is. Zowel luisteren, lezen, overleggen als zelf creëren komt in deze les van 100 minuten aan bod. Ik heb voor deze les actuele poëziebundels uitgekozen van dichters die je ook regelmatig in de media ziet verschijnen. Door de grote variatie aan gedichten is het de bedoeling dat al mijn leerlingen wel iets naar hun smaak kunnen vinden. Hieronder kan je mijn volledige uitwerking terugvinden.

Zoek je nog naar boekentips binnen het thema poëzie, ga dan ook eens kijken op https://ontdektdewereld.com/2023/01/21/boekentips-januari-2023-rijmen-en-dichten-zonder-je-op-te-lichten/

De lesvoorbereiding

De materialen

3 reacties

Plaats een reactie