Zomerlezen: Griezels

Tijdens het zomerlezen inspireren we jullie elke week met verschillende boeken binnen een thema. Er is voor elke leeftijdscategorie wat wils. Alle boeken die ik voor jullie selecteerde, zijn te vinden in de bibliotheek. De week gaan we aan de slag binnen het thema “Griezels”.

Dankzij de Griezelbusboeken van Paul van Loon en De Kippenvelreeks R.L. Stine kwam ik al heel erg jong in aanraking met griezelverhalen. Ik was er onmiddellijk dol op. Ik denk dat ik wel mag zeggen dat ik zo’n beetje alle griezelige kinderboeken die de bibliotheek van Leopoldsburg toen had, heb gelezen. Monsters, heksen, vampiers, spoken, … Ik was bijna nergens bang voor. Het enige wat me doodsangsten deed uitstaan, waren boeken over weerwolven. Ik heb nog altijd geen idee waarom. Misschien was dit omdat ik ook bang was voor honden?

Ook nu lees ik nog steeds graag griezelverhalen, al zal ik eerder kiezen voor verhalen over heksen, geesten en vampiers. Al de rest kan me niet meer bekoren. Mijn favoriete “griezel” zal voor eeuwig de vampier blijven. Ook voor de hele Twilight-hetze vond ik vampiers al ontzettend romantisch. Wie herinnert er zich nog het meisje Buffy, de “Vampire slayer” die als één blok viel voor de vampier met een ziel, Angel? Zalig romantisch, toch? Het zal je dus niet verbazen dat er in deze post veel vampierverhalen terugkomen.

Peuters & kleuters

De griezels – Brigitte Minne

“De Griezels” is een verzameling van vier grappige griezelverhalen over Fred Skelet, Pier Vampier, Mie Mummie en Spookje Boe. Brigitte Minne staat bekend om haar creatieve en fantasierijke vertelstijl, waarmee ze vaak de interesse van kinderen weet te wekken met unieke en boeiende verhalen.

De Gruffalo – Julia Donaldson

Het verhaal draait om een slimme muis die zichzelf beschermt tegen roofdieren in het bos door te beweren dat hij op weg is om de ‘Gruffalo’ te ontmoeten, een angstaanjagend wezen dat hij zelf heeft bedacht. Hij beschrijft de Gruffalo als een monsterlijk wezen met scherpe tanden, klauwen en andere enge eigenschappen. Het muisje denkt dat hij veilig is, omdat hij gelooft dat de Gruffalo niet echt bestaat.

De muur in het midden van het boek – Jon Agee

Een ridder beweert dat er een gevaarlijke enge kant van het boek is, die wordt gescheiden van de veilige kant van het boek door een grote muur in het midden. Hij voelt zich beschermd aan zijn kant van de muur en gelooft dat hij niets te vrezen heeft. Ondertussen gebeuren er aan de andere kant van de muur allerlei grappige en onverwachte dingen, waar de ridder zich niet bewust van is.

Dit is een boek vol monsters – Guido Van Genechten

Terwijl je door het boek bladert, ontmoet je allerlei verschillende monsters met diverse eigenschappen en persoonlijkheden. Sommige monsters zijn grappig, sommige zijn schattig en andere zijn een beetje eng. Het boek speelt met de verwachtingen van de lezer door te laten zien dat monsters niet altijd zo eng zijn als ze lijken.

6-10 jaar

De monstersnackbar – David O’Connell

Wanneer Joep voor de deur van een frituur wegvlucht voor een bullebak ontdekt hij per toeval een snackbar voor monsters. Nieuwsgierig neemt hij er een kijkje. Braakselburgers, gedroogde snottebellen, … Dit is niet echt spek voor zijn bek, maar als de eigenaar Joep vraagt om in de keuken te komen werken, zegt hij geen nee.

Dit is eerder een grappig boek met schattige tekeningen van monsters in alle formaten.

Dolfje Weerwolfje – Paul Van Loon

Het eerste boek in de reeks, ook getiteld “Dolfje Weerwolfje”, introduceert de lezer tot Dolfje, een gewone jongen die ontdekt dat hij een weerwolf is. Het verhaal volgt zijn avonturen terwijl hij probeert te begrijpen en om te gaan met zijn nieuwe identiteit. In de latere boeken van de serie beleven Dolfje en zijn vrienden verschillende magische en avontuurlijke situaties.

Het grote kleine monster – Pim Lammers

Kleine Edo mag niet mee naar het bos met zijn papa, de monsterjager. Het monster waarop hij gaat jagen, is te groot en te gevaarlijk. Edo moet in het dorp blijven, maar hij wil zijn dapperheid tonen en gaat stiekem toch naar het bos.

De griezels van Bakstein – Reggie Naus

Wanneer Trubbel de trol het stadje Bakstein bezoekt, ontdekt hij dat de monsters nog veel enger en valser zijn dan de monsters in het bos.

Een rioolheks, een horrorclown en een bedmonster zitten achter hem aan. Trubbel wil zo snel mogelijk terug naar huis, maar dat blijkt niet zo simpel.

10-12 jaar

De laatste helden op Aarde – Max Brallier

Het eerste boek, getiteld “De Laatste Helden op Aarde,” introduceert de lezers tot Jack, een jongen die ontwaakt om te ontdekken dat de wereld overspoeld is door zombies en andere monsters. Samen met zijn vrienden probeert hij te overleven en de wereld te redden van de apocalyps. De serie combineert actie, humor en spanning terwijl Jack en zijn vrienden vechten tegen en ontsnappen aan verschillende monsters en situaties.

Grieselstate – Anthony Horowitz

Het verhaal draait om een jongen genaamd David Eliot, die na een schoolakkefietje naar Grieselstate, een zeer ongewone kostschool wordt gestuurd. De school ziet er allesbehalve normaal uit en al snel beginnen er vreemde en griezelige gebeurtenissen plaats te vinden. David en zijn vriendin Jill ontdekken dat Grieselstate eigenlijk een school is voor tovenaars en heksen.

Hotel Habbekrats – Rik Peters & Federico Van Lunter

Francis, de piccolo ontvangt je in dit boek vol enge én grappige gebeurtenissen. Hij leidt je rond door het hotel en stelt je voor aan alle mysterieuze gasten en personeelsleden. Ondertussen probeert hij ook nog eens een moord op te lossen.

Een uitgebreide recensie van dit boek kan je vinden op https://www.stoerleesvoer.nl/hotel-habbekrats/

Ottilie en de drochtenjagers – Rhiannon Williams

Het verhaal draait om het personage Ottilie, een meisje dat in een wereld leeft waarin mensen en dieren samenwerken om drochten te bestrijden. Drochten zijn duistere wezens die ’s nachts tevoorschijn komen en de bewoners van de stad bedreigen. Ottilie is vastberaden om een drochtenjager te worden, ondanks de gebruikelijke rollen die aan jongens zijn toegewezen.

12-14 jaar

Duivelsstrijd – Wendy Stroobant

Dorothea, die twee weken geleden uit het weeshuis werd gehaald door haar oom de bisschop, wordt overdag ver weg gehouden van de buitenwereld en alles wat ook maar met de duivel zou kunnen te maken hebben. ’s Nachts echter, wanneer haar oom opgesloten in de kelder tegen de Duivel vecht, is ze vrij om te doen en laten wat ze wil.

Maar ’s nachts waart ook Lieven rond. Hij is de zoon van de beul en maakt jacht op een weerwolf, die de stad teistert. Wat er gebeurt wanneer Dorothea en Lieven elkaar ontmoeten, lees je verder in het boek.

Eeuwig verbond – Rebecca Maizel

Het verhaal volgt een tienermeisje genaamd Lenah Beaudonte, die oorspronkelijk een vampier was maar werd omgevormd tot een mens. Ze moet haar nieuwe leven als mens onder ogen zien, inclusief de vreemde en ongewone uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

Vampierenbruid – Hilde E. Gerard

Bob is volop bezig met zijn overgang naar het leven van een vampier. Hij probeert om te gaan met zijn bloeddorst, maar dat is niet zo gemakkelijk. Ondertussen wordt er een meisje vermoord. De moord lijkt erg op een andere moord enkele maanden geleden. Bob vraagt zich af of zijn broer hier iets mee te maken heeft, maar voordat hij het kan vragen , is deze op reis vertrokken.

Nachtwild – Johan Vandevelde

Het lijkt wel alsof een duistere kracht de stad in zijn greep heeft. Het aantal moorden en verdwijningen is op enkele maanden tijd dramatisch toegenomen, en ook op de school van Maikel duiken een paar obscure figuren op. Wie is de mysterieuze Johanna die zich zo afzijdig houdt? Waarom vertelt de nieuwe geschiedenisleraar alleen gruwelverhalen uit de 19de eeuw? En waarom wordt iedereen zo snel verslaafd aan dat nieuwe computerspel? Voor ze het weten belanden Maikel en zijn vrienden in de onderbuik van Brussel, waar ze de strijd moeten aanbinden met een ongekend leger bovennatuurlijke wezens.

Young adult

Anna Dressed in blood – Kendare Blake

Het verhaal volgt Cas, een tiener die op geesten jaagt en door het hele land reist om kwaadaardige geesten te doden. Cas neemt zijn meest uitdagende zaak aan wanneer hij een geest genaamd Anna tegenkomt, ook bekend als “Anna Dressed in Blood.” Anna is een wraakzuchtige geest die tientallen jaren geleden gruwelijk vermoord is en haar geest blijft rondspoken in het huis waar ze stierf, waarbij ze iedereen doodt die naar binnen gaat. Echter, Cas ontdekt dat Anna anders is dan enige andere geest die hij ooit heeft ontmoet, en terwijl hij haar leert kennen, onthult hij een complexe en tragische geschiedenis die leidt tot een onverwachte connectie tussen hen.

Serie: Beautiful creatures – Kami Garcia & Margaret Stohl

De “Beautiful Creatures” serie is een young adult boekenserie die valt binnen het fantasygenre. Het verhaal speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten en volgt de relatie tussen Ethan Wate en Lena Duchannes, twee tieners die betrokken raken bij bovennatuurlijke gebeurtenissen in hun stad. Lena is een “Caster”, iemand met magische krachten, en haar familie wordt geconfronteerd met een vloek die haar lot bedreigt.

Bloedverwanten – Richelle Mead

Sydney is een alchemist. Haar soort weet alles van de vampierwereld en gaat tot het uiterste om de mensheid te beschermen tegen deze verdorven levensvorm. Maar nadat Sydney een verdacht dhampier-meisje heeft helpen ontsnappen, twijfelen de alchemisten aan haar loyaliteit. In hun ogen heeft Sydney geheuld met de vijand: erger kan bijna niet. Wanneer zich een nieuwe opdracht aandient, wil Sydney koste wat kost voorkomen dat haar zusje Zoë verwikkeld raakt in de harde, onpersoonlijke wereld van de alchemisten

De Darkest powers trilogie – Kelley Armstrong

De hoofdpersonages van de trilogie zijn tieners die ontdekken dat ze speciale gaven hebben, zoals helderziendheid, telekinese en andere bovennatuurlijke vermogens. Terwijl ze hun krachten proberen te begrijpen en te beheersen, raken ze verstrikt in geheimen en complotten die hun levens in gevaar brengen. Ze moeten samenwerken om te overleven en te ontsnappen aan degenen die hen willen gebruiken voor duistere doeleinden.

Volwassenen

Allerzielen – Deborah Harkness

Het verhaal volgt de hoofdpersoon Diana Bishop, een historicus en heks die haar bovennatuurlijke krachten onderdrukt. Tijdens haar onderzoek in de Bodleian Library in Oxford stuit ze op een betoverd boek dat de aandacht trekt van zowel vampiers als demonen. Diana wordt meegezogen in een wereld van magie, waarbij ze samenwerkt met Matthew Clairmont, een eeuwenoude vampier en wetenschapper. Terwijl ze de oorsprong van het boek en de geheimen van haar eigen krachten onderzoeken, ontstaat er een diepe band tussen Diana en Matthew, wat de dynamiek van de bovennatuurlijke wereld verandert.

Hex – Thomas Olde Heuvelt

Het verhaal speelt zich af in het Nederlandse dorpje Beek, waar een eeuwenoude heks genaamd Katharina van Wyler de inwoners al eeuwenlang in de ban houdt. Haar aanwezigheid en de vloek die ze over het dorp heeft uitgesproken, hebben een verlammende invloed op het dagelijkse leven van de bewoners. Zij en haar vloek zijn zo verweven met de geschiedenis en cultuur van het dorp dat niemand Beek kan verlaten zonder achtervolgd te worden door Katharina.

Het begin – Nora Roberts

De ziekte kwam plotseling en verspreidde zich snel. De angst verspreidde zich nog sneller. Binnen een paar weken viel alles uiteen: het elektriciteitsnet haperde, de overheid en rechtsstaat vielen om, en meer dan de helft van de wereldbevolking was dood.

Waar orde was, is nu chaos. Waar de macht van wetenschap en technologie afbrokkelt, komt magie in hun plaats. Soms goede, zoals de magie die Lana Bingham gebruikt in de loft waar ze met haar geliefde Max woont. Soms ondenkbaar kwade magie, die overal kan huizen – om de hoek, in stinkende tunnels onder de rivier – of in degenen van wie je het meest houdt.

De miljardair – Dean Koontz

Odd Thomas is te gast op het landgoed Roseland, het exclusieve buitenverblijf van een eenzame miljardair. Op het eerste gezicht lijkt het de ideale plek om tot rust te komen, maar al snel ontdekt Odd dat de villa grote geheimen herbergt. Odd kan de doden zien, begrijpen en helpen hun laatste doel te bereiken. Maar hij weet dat elke gave een prijs heeft. 

Strips & graphic novels

Lezen voor iedereen

Lezen voor iedereen gaf me deze volgende links door:

Nog meer Zomerlezen

Ook mijn andere collega’s van het zomerlezen, delen hun vondsten graag met jullie. Ga dus zeker eens kijken.

Nog meer “Griezels”?

Dit was dan de laatste week van het ZomerLezen. Het was een leuke zomer vol nieuwe ontdekkingen. De eerste week van september deel ik met jullie nog een korte samenvatting van het ZomerLezen per leeftijd.

Ook tijdens het schooljaar blijf ik boekentips en recensies met jullie delen, dus tot vlug!

Eén reactie

Plaats een reactie