Bij mijn nekvel gepakt door een jeugdboek! – Op zoek naar Paulie Fink

Gemene Ouwe Geit staat naar me te kijken en ik zou zweren dat ik hem zie grijnzen. Alsof hij weet dat ik een rare munt ben, een vreemde eend in de bijt. Alsof hij weet dat ik er hier nooit bij zal horen.”

— Ali Benjamin

Een school in een oud landhuis met geiten en standbeelden in de tuin, een klas vol originals, een stadsmeisje en een verdwenen jongen. Ohja, ook nog een geweldige juf en een schooldirectrice zoals alleen schrijver Ali Benjamin ze kan bedenken. Dit zijn enkele ingrediënten uit het boek ‘Op zoek naar Paulie Fink’. Een boek dat ik met niet zoveel enthousiasme koos uit de opgelegde leeslijst. Dit was het eerste humoristische boek dat ik ooit las en ondanks de moeilijke start zou ik het nu wel 100x opnieuw willen lezen.

De zoektocht van een stadsmeisje naar haar plaats in een nieuwe school waar de anderen alleen maar praten over DE PAULIE FINK. Het leek in eerste instantie een clichéverhaal dat zo uit een tienerfilm was weggelopen. Eerlijk gezegd heb ik me een beetje door de eerste hoofdstukken moeten worstelen, maar plots halverwege het boek merkte ik dat ik sneller ging lezen en eigenlijk niet wou stoppen met lezen. Mijn jongens moesten die dag maar wat langer op hun eten wachten. Ik zat in het verhaal en ik wou het helemaal verslinden. En dan plots kwam het einde en had ik spijt dat ik er al was.

Het verhaal is vlot te lezen en ondanks de luchtige toon worden er thema’s aangesneden die je recht in je hart raken. Je gaat mee met de personages op zoek naar hun identiteit en je leert ze stuk voor stuk beter kennen. De schrijver geeft je een goed beeld van de karakters en hoe ze daar dan in die school les volgen. De juf is een inspirerend persoon. Van haar aanpak zou ik als toekomstig leerkracht nog veel kunnen leren. Als ik mijn cursus didactiek erlangs zou leggen, kan ik alle principes van een krachtige leeromgeving wel afvinken. Toch is haar aanpak niet alledaags te noemen en hoofdpersonage Caitlyn valt dan ook van de ene verbazing in de andere.

Wat kan je laten zien en wat niet? Hoe ga je om met veranderingen in je leven? Deze vragen vormen een zoektocht in een zoektocht naar een vervanger voor de verdwenen Paulie. Vragen die nu na al die jaren eigenlijk voor mij nog altijd veel vraagtekens opleveren. Het gevoel er niet bij te horen, is maar al te bekend. Misschien dat het boek daarom zo beklijvend is. Iedereen kan zich herkennen in de gevoelens waar deze klasgenoten mee zitten. We komen wel eens in een nieuwe groep of omgeving terecht. We zijn allemaal op zoek naar vriendschap en verbondenheid.

Op zoek naar Paulie Fink is een jeugdboek uit de categorie 12-14 jaar, maar eigenlijk zou iedereen het eens moeten lezen. Laat je ontroeren door Echt konijn en Pluis. (Om te weten wie dit nu weer zijn, moet je gewoon het boek lezen). Lach mee met de onvoorspelbare geiten en supporter voor de belangrijkste voetbalwedstrijd ter wereld. Nog niet overtuigd? Weet dan dat ook de oude Grieken een rol hebben in dit verhaal. Stiekem leer je zelfs iets over filosofie. 🙂

Laat me zeker iets weten wat je van het boek vindt. Misschien kunnen we daarna dan samen herinneringen ophalen aan onze eigen rumoerige tienerperiode.

2 reacties

Plaats een reactie